Dat blijkt uit onderzoeken van de TU in Eindhoven. Edwin Kortman, verantwoordelijk voor de Sales en Business Development bij Verkerk uit Zwijndrecht, maakt zich daar zorgen over. Want met name in deze tijden, betalen we de rekening. “Het is eigenlijk alle hens aan dek”, zegt hij. “Want, als we het hebben over het onderwijs dan hebben we het wel over gebouwen waar processen de hele dag doorgaan. Dan moet je wel de ambitie uitstralen om aspecten als luchtkwaliteit op orde te willen brengen.”
“Het is dan ook geen wonder dat we in dit gekke jaar 2020 veel vragen van scholen krijgen. Zoals, hoe kunnen we onze ventilatie verbeteren? Hoe elimineren we de fijnstof in het gebouw?” Het zijn allemaal logische uitdagingen waar ook het onderwijs nu voor staat, vertelt Edwin. Dat is begrijpelijk. “Het ‘probleem’ is nu echter dat ventilatie – vanuit wet- en regelgeving – niet meer mag recirculeren. Daardoor ontstaat een verwarmingstekort. Het gevolg? Als je in de klas zit, dan moet je nu letterlijk alle deuren en ramen opengooien. En je jas aantrekken. Zo wil je als school en kantoorgebouw toch niet de komende winter door?”
Er is dus veel onzekerheid in de markt, maar toch – zo stelt Edwin vol overtuiging – is Verkerk in staat om panden te optimaliseren zodat er wél een goede luchthuishouding ontstaat. “Natuurlijk is alles projectafhankelijk maar als we beredeneren vanuit onze specialisatie ‘Building Automation’ slagen we er altijd in om verschillende processen veel beter op elkaar af te stemmen. Op dat vlak durf ik te stellen dat we een meewerkend partner van gebouwgebonden installaties zijn dat innovatie hoog op de agenda heeft staan. Bovendien is duurzaamheid onze focus, waarmee we vanzelfsprekend aansluiten op de wensen van de markt.”
Edwin maakt het concreet: “We streven bij onze engineering altijd naar een opzet voor laag energieverbruik, het waarborgen van veilige luchtkwaliteit en een renderend onderhoudsprogramma met een goede terugverdiencapaciteit. De bottomline? Kinderen – en natuurlijk ook hun onderwijzers! – verdienen een veilige omgeving. Vooral in deze tijd, maar eigenlijk altijd. We zien het daarom als onze collectieve uitdaging om dat percentage van slechte ventilatiesystemen in het land, omlaag te krijgen. Een verbeterslag is zeer gewenst. Daar is de samenleving uiteindelijk op termijn zéér bij gebaat.”
Uw organisatie promoten via het Onderwijs & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.