Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Binnenklimaat

Stil, efficiënt en veilig – Aerosolen uit de lucht gefilterd zonder gedoe

Offenes_Geraet kopiëren
(Links) De TROX Air Purifier werkt plug and play. Je zet hem neer en hij doet zijn werk. (Rechts) In totaal zit er 47 m2 aan filteroppervlak in de TROX Air Purifier.

Tekst | Tekst: Desiree Pennings Beeld: TROX Nederland

25 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Zeker wanneer de ruimte goed geïsoleerd is en slecht wordt geventileerd. Deze aerosolen kunnen virussen bevatten en de kans op virusinfecties vergroten. Om dit te voorkomen, moet gezorgd worden voor luchtverversing. Dit kan door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, maar in de wintermaanden is dit niet altijd gewenst. Een alternatief om de luchtkwaliteit te garanderen is de TROX Air Purifier.

Met de TROX Air Purifier is het niet nodig om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, wat voor tocht kan zorgen. De Air Purifier doet zijn werk in iedere gesloten ruimte, ook als daar verder weinig tot geen ventilatie aanwezig is.

Zeer geschikt voor scholen

TROX is wereldleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van componenten en systemen voor een gezond binnenklimaat. Het bedrijf levert een totaalpakket van luchtbehandelingskasten tot inblaasroosters, allemaal zelf ontwikkeld en geproduceerd. Het moederbedrijf in Duitsland ontwikkelde onlangs de TROX Air Purifier. “Dit toestel filtert 99,95 % van alle aerosolen uit de lucht en werkt volgens het plug and play principe. Je zet het apparaat neer en hij doet zijn werk”, vertelt Johan Schelling, accountmanager filtersystemen bij TROX. 

Dit maakt de luchtreiniger met name geschikt voor scholen, hij doet zijn werk met weinig geluid en is daardoor zeer geschikt voor klaslokalen. De maximale capaciteit bedraagt  1.600 m³/h. Het gewenste  ventilatievoud voor een gemiddeld klaslokaal (het aantal keer per uur dat de ruimte van verse lucht wordt voorzien) ligt tussen de twee en vijf.  “Hiermee is de TROX Air Purifier geschikt voor grote ruimtes tot 100 m² met een hoogte van drie meter. Daaronder vallen dus klaslokalen, maar ook publieke ruimtes als aula’s, restaurants en vergaderruimtes”, gaat Schelling verder.

Werking en techniek

De Air Purifier zuigt de ruimtelucht op vloer-niveau aan de onderkant  van de unit aan, waarna de lucht  door een ePM1 85% voorfilter gaat. Vervolgens gaat deze door een HEPA H13-filter die 99,95 % van alle aerosolen filtert. De schone lucht wordt aan de bovenzijde van het apparaat uitgeblazen, op een hoogte van 2,30 m. Doordat de lucht gelijkmatig zonder temperatuurverschillen  in de ruimte wordt ingeblazen, ontstaat er geen tocht. Dit zorgt ervoor dat de luchtreiniger stil, efficiënt en veilig werkt. 

“Het HEPA filter  wordt ook toegepast voor de filtering van de lucht  in operatiekamers en cleanrooms. Het is een tweetrapssysteem, opgebouwd uit een voor- en nafilter. De toepassing is een techniek die al vele decennia met succes wordt toegepast, zonder negatieve bijwerkingen. Het is geen nieuwe techniek, zodat men precies weet wat de positieve invloed is op de ingeblazen ruimtelucht. HEPA  filters zijn gecertificeerd volgens EN1822. Een thermische of UV-nabehandeling is hierdoor niet nodig. De afgevangen aerosolen (virussen) blijven in het Hepa filter zitten en worden na korte tijd inactief”, aldus Schelling.

Onderhoud aan  het apparaat is nauwelijks nodig. Eens in de paar jaar de filters vervangen is voldoende. Ook het stroomverbruik is extreem laag, vertelt Schelling. “Gemiddeld verbruikt hij minder dan een gloeilamp van 100 Watt.”

Proefopstelling

De TROX Air Purifier is beschikbaar in twee staande units, namelijk unit L (701x644x2313 mm LxBxH), unit M (441x644x2313 mm LxBxH) en een plafondunit (441x2313x644 mm LxBxH). Ze zijn er in de kleuren wit of antraciet; andere kleuren op aanvraag.  In de showroom van TROX Nederland kunnen geïnteresseerden de TROX luchtreiniger komen bekijken. Ook is de mogelijkheid aanwezig een proefplaatsing aan te vragen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details