Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Projecten

Nieuw gebouw brengt onderwijs voor veel leerlingen dichter bij huis

6 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Gomarus College krijgt langverwachte nevenvesting

Het Gomarus College had al een aantal jaren de wens om in Zaltbommel een nevenvesting te realiseren. Nadat de gemeenteraad van Zalbommel in het voorjaar van vorig jaar akkoord voor de financiering had gegeven, kon met de voorbereidingen worden begonnen. De bouw, die in handen is van Burgland Bouw, is inmiddels in volle gang.

Gomarus College

Dankzij de nieuwbouw kunnen vanaf september zo’n vijf- tot zeshonderd leerlingen dichter bij huis voor hun onderwijs terecht. Het gaat dan om de klassen 1 tot en met 3 van havo en vwo, mavo 1 tot en met 4 en van vmbo ‘basis- en kaderberoeps’ de klassen 1 en 2. Omdat de school in relatief korte tijd moet worden gerealiseerd, was er een zorgvuldige voorbereiding waarin de planning alle aandacht kreeg, vertelt projectleider Hubert van Velden van Burgland Bouw. “Daar hebben we alle partijen bij betrokken. Iedereen ziet het belang in van een goede samenwerking. We werken uiteindelijk allemaal met hetzelfde doel: het schoolgebouw tijdig opleveren. Dus wordt er tijdens de bouw qua planning continu gemonitord en grijpen we in op het moment dat iets mis dreigt te gaan. Ook de leveranciers zijn nauw bij de planning betrokken.”

Gomarus College

Met de bouw werd in oktober begonnen. Inmiddels ligt het dak erop en is de afbouw gestart. Het gebouw telt drie verdiepingen. De gevel is opgetrokken uit metselwerk. Daarbij is gewerkt met twee tinten stenen – een lichte en een grijsgroene – waardoor er vlakvorming ontstaat. Opvallend aspect is de grote trap naar de eerste verdieping waar zich de officiële entree van het gebouw bevindt. “Het is een efficiënt ontwikkeld gebouw dat inspeelt op de huidige eisen aan een moderne onderwijsomgeving”, maakt Van Velden duidelijk. “Het is luchtdicht en heeft hoge installatiewaardes. Dankzij een warmtekoudeopslag is het energieneutraal.” Het schoolgebouw, zegt hij, heeft zowel gewone lokalen, technieklokalen als open onderwijsruimtes. Verder is er een aula met een podium. Voor de ruwbouw werd gebruik gemaakt van kalkzandsteen elementen. Binnen is gebruik gemaakt van metal stud wanden en systeemplafonds.

Gomarus College

Van Velden geeft aan dat er op staal is gefundeerd. “Dat is in deze omgeving redelijk uniek, maar de ondergrond was voldoende stabiel om het hier te doen. Voordeel van deze aanpak is dat we sneller konden beginnen.” Hij vertelt dat voor de materialen binnen behalve naar uitstraling eveneens naar functionaliteit is gekeken. “Er is gekozen voor robuuste materialen die goed tegen intensief gebruik kunnen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Er zijn geen specifieke akoestische maatregelen genomen; alleen het muzieklokaal is geluidwerend gemaakt.” Volgens planning moet de nieuwbouw voor de zomervakantie worden opgeleverd, zegt Van Velden tot besluit, zodat de leerlingen het in het nieuwe schooljaar in september in gebruik kunnen nemen. “Zoals het er naar uitziet, gaat dat lukken. We hebben door de vorst wat achterstand aan de ruwbouw opgelopen, maar door voorzieningen te treffen hebben we wel op het geplande moment aan de afbouw kunnen beginnen. Dus we liggen op schema.”

Gomarus College

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details