Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Binnenklimaat

Met behulp van een alternatief op koolstoffilters… ‘Tot 98% minder aerosolen in de lucht’

Tubbie Kinderopvang in Vlaardingen kopiëren
Bij Tubbie Kinderopvang in Vlaardingen werd de BUVA VitalAir al naar volle tevredenheid ingezet. (Beeld: Tubbie Kinderopvang in Vlaardingen)

Tekst | Tekst: Desiree Pennings Beeld: BUVA / Inge Nusselder Photography

4 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Zo ontstaat een vraag gestuurde toevoer van verse lucht, afvoer van CO2 en andere schadelijke deeltjes en worden pollen, bacteriën, aerosolen en geuren uit de lucht gefilterd. BUVA heeft haar homecare systemen uitgebreid met de VitalAir. Deze mobiele luchtreiniger zorgt ervoor dat de lucht in het klaslokaal tot een bijna steriel niveau wordt gereinigd.

“Sinds jaar en dag focussen wij ons op schone klaslokalen”, vertelt Steven van den Bergh, projectmanager bij BUVA. “Dat begint bij een goede, vraag gestuurde ventilatie. Sensoren meten onder meer de CO2 in een lokaal, waarna schone lucht wordt toegevoerd en vieze lucht wordt afgevoerd door middel van regelkleppen. Door dit vraag gestuurd te doen, houden we de luchtkwaliteit stabiel en wordt er minder energie verbruikt. De VitalAir is een logische aanvulling op ons pakket.”

Minder schadelijke stoffen en geuren

De VitalAir reinigt de lucht door middel van PlasmaMade technologie. Dit is een alternatief op koolstoffilters. Dit is een unieke techniek waarbij de lucht wordt gezuiverd middels plasmatechnologie. De luchtreiniger laat de lucht continu in de ruimte circuleren en brengt de aerosolendruk tot 98% naar beneden. Het HEPA filter haalt daarnaast fijnstof, pollen, geuren en bacteriën uit de klas. Van den Bergh: “Het overdragen van virussen en bacteriën wordt op deze manier drastisch verminderd en ook nare geuren nemen af. Na een gymles heb je bijvoorbeeld minder last van zweetgeuren.” De luchtreiniger is voor elke binnenruimte geschikt en maakt per uur tot 100 m² of 400 m³ schoon. Met een BUVA ventilatiesysteem in combinatie met de VitalAir zorgt een school ervoor dat zij voldoet aan de wet- en regelgeving van de luchtkwaliteit voor Frisse Scholen.

De BUVA VitalAir is een mobiele luchtreiniger die in elk klaslokaal past.

Lager ziekteverzuim

BUVA testte de VitalAir uitvoerig in samenwerking met TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Daaruit bleek dat de VitalAir aanzienlijk meer aerosolen uit de lucht filtert dan een regulier ventilatiesysteem, vertelt Van den Bergh. “Wanneer een school de ventilatie en de luchtreiniging op orde heeft, dan komt dit de gezondheid van leerkrachten en leerlingen ten goede. Met name in de huidige tijd is dit van groot belang.” 

Over BUVA

Al meer dan zeventig jaar is BUVA actief op het gebied van duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren. De BUVA homecare systemen bestaan uit een verzameling producten die optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het gaat bijvoorbeeld om warmtepompen, ventilatiesystemen, warmteterugwinunits, hang- en sluitwerk, cv-ketels en nu dus ook de VitalAir. De BUVA homecare systemen worden standaard geleverd met een bijbehorend onderhoudscontract en een prestatiegarantie. BUVA levert circulaire modulaire systemen die hun partners totaal ontzorgen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Onderwijs & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details