Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Binnenklimaat

Luchtkwaliteit? Waarom niet meer dan de minimumeisen uit het Bouwbesluit?

Hoe houden we lucht zuiver tijdens coronapandemie?

luchtbehandelingskasten-P203-231 kopiëren

Tekst: Jerry Helmers Beeld: Daikin

5 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In de afgelopen jaren is de discussie over luchtkwaliteit – onder andere in schoolgebouwen – nogal onderbelicht geweest. Patrick van der Woude, Applied Specialist Luchtbehandelingskasten bij Daikin Nederland, zegt dat – áls er al werd gesproken over luchtkwaliteit – de focus dan niet was gericht op het creëren van een beter binnenklimaat. “Helaas werd het nog als een ‘moetje’ gezien. Jammer. Er is namelijk een Bouwbesluit dat duidelijk is over de minimumeisen van apparatuur maar we zien dat veel scholen helaas niet verder (willen) gaan dan die minimumeisen. Dat kan wat mij betreft beter. Wat zeg ik? Dat móet in de toekomst beter!”

De conclusie is helder, volgens de zichtbaar gedreven Patrick. “We komen er achter – door de Covid-19 pandemie – dat we eigenlijk nu de rekening betalen voor de collectieve ‘laksheid’ van de afgelopen jaren. Om even een kort rekenvoorbeeld te geven: volgens het Bouwbesluit dienen we in een ruimte 26m³ lucht per uur per persoon ventileren. De scholen houden zich daar keurig aan. Dat is het probleem ook niet. Maar… het is bij lange na niet voldoende om de lucht gedurende de coronapandemie zuiver te houden. Dan moet je wel zeker 60m³ per uur per persoon ventileren. Dat is nogal een verschil. Het is feitelijk het verschil tussen een klaslokaal waar het veilig vertoeven is en een klaslokaal waar het coronavirus vrij spel houdt.”

Patrick legt uit dat hij altijd de trigger bij de installateurs – de afnemers van Daikin – probeert neer te leggen om te kijken of er een upgrade kan worden gedaan, ten opzichte van de minimumeisen van het Bouwbesluit. “Daarnaast pleit ik andermaal voor het herinvoeren van diverse subsidies om het scholen ook makkelijker te maken meer en beter te investeren in een beter binnenklimaat. Daar is in de huidige tijden – dat moge duidelijk zijn – een breed maatschappelijk belang mee gediend. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de subsidiepot ‘Frisse Scholen’.”

Bij het Esdal College in Emmen heeft Daikin afgelopen zomer twee luchtbehandelingskasten geplaatst. Het gaat – om precies te zijn – om de D-AHU Professional. “Deze is vanzelfsprekend ook afgestemd op de behoeften van diverse installatietypes. Het is een modulair concept waardoor we uiteindelijk tot de meest optimale luchttechnische oplossing kunnen komen.”

“Ze zijn allemaal ontwikkeld met een bijzondere aandacht voor energiezuinigheid”,  legt Patrick uit. “Daarbij werd bij het ontwerp onder meer rekening gehouden met belangrijke parameters, zoals het uitwisselingsoppervlak, het motorrendement, de filtratie, isolatie, frictiebeperking en natuurlijk de drukval van de luchtstroom in de AHU. Precies om deze redenen is de D-AHU Professional eenvoudig inpasbaar in het bestaande systeem. En, de energierekening van de school gaat omlaag door de zuinigheid van de installatie.”    


Productkenmerken van de D-AHU Professional
· Flexibel design dat wordt aangepast aan  de behoeften van de klant. Dit om optimale  kostenefficiëntie te bereiken;
· Luchtdebiet van 500 tot 144.000m3/u;
· Alle units kunnen modulair worden ontworpen, voor een vlot transport en vlotte montage ter plekke;
· Met het Plug-And-Play besturingssysteem kan de eindgebruiker een brede reeks parameters instellen voor optimale flexibiliteit; 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%