Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Projecten

‘Inrichting en interieur aanpassen aan visie op onderwijs’

Tekst | Tekst: Jerry Helmers Beeld: De Beleving

4 februari 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Het onderwijs is een vertaalslag aan het maken. De trend is dat scholen hun leerlingen meer keuzevrijheid willen bieden. “Dit betekent dat je het aanbod daarop moet aanpassen”, zegt Gerdien Bleijenburg van De Beleving uit Amersfoort. “Je stelt met dergelijke ambities logischerwijze ook andere eisen aan hoe de inrichting van een schoolgebouw er uit moet zien.”

Gerdien ziet in de afgelopen jaren steeds vaker dat leerlingen op basisscholen geen eigen zit- of werkplek meer hebben. Het lijkt meer flex te zijn geworden. “Een goed voorbeeld daarvan is basisschool de Regenboog waar wij het ontwerp voor hebben gemaakt én ook het interieur hebben geproduceerd en geleverd. De school besloot namelijk om in de geplande nieuwbouw fundamenteel anders te gaan werken. Zoals gezegd: meer keuzevrijheid voor de leerlingen. Zij wilden van het gangenstelsel af waardoor er ruimtes zouden ontstaan grenzend aan de groepsruimtes: een leerplein in het midden. De kastenwanden werden dan ook het belangrijkste punt van inrichting.”

De Beleving werd onderdeel van het bouwteam voor de nieuwbouwlocatie van de school. “Het is goed om meteen vanaf het begin aan tafel te zitten. Een architect heeft zijn ideeën en wij kunnen daar op aanvullen in alle gesprekken die je dan voert. Natuurlijk hebben wij ook een eigen visie: wij geloven in duurzaamheid en ambacht. Wij produceren geen massa; wij maken wat onze opdrachtgevers écht willen. Alles feitelijk op maat. Geen gerobotiseerde productieprocessen bij ons. Ik denk dat wij daar een unieke positie in hebben op de Nederlandse markt.”

Het team van De Beleving is zeer onderwijs-minded. “Onze ontwerpers hebben een achtergrond in het onderwijs en/of de kinderopvang. De insteek is altijd dat meubels en kasten praktisch en functioneel moeten zijn.”

In de afgelopen zomer heeft De Beleving het interieur bij De Regenboog opgeleverd.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Onderwijs & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details