Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Projecten

In het meest duurzame kindgebouw van het noorden…

Tekst | Tekst en beeld: Jansman Bouw

22 februari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In het hart van de woonwijk Wolfsbos in Hoogeveen is het gelijknamige kindcentrum gebouwd dat onderdak biedt aan 2 basisscholen De Krullevaar en De Goudvink en kinderopvang Spelerwijs. 

Het nieuwe kindcentrum Wolfsbos vormt met zijn bouwvolume en materialisering een icoon in deze kleinstedelijke omgeving. Het is een robuust bakstenen gebouw met een speelse vorm, hellende daken en open, uitnodigende gevels. 

Naar buiten toe manifesteert het kindcentrum zich als één samenhangend gebouw met 3 duidelijke zones. Het middendeel is bestemd voor gezamenlijk gebruik en heeft een laag platdak gekregen en transparante gevels, waardoor een optimale verbinding ontstaat tussen binnen- en buitenruimte. Een grote tribunetrap met podium, vervaardigd uit Rubberwood, is in combinatie met het volledig te openen speellokaal een prettige ruimte voor gezamenlijke vieringen. Rubberwood betreft een restmateriaal, waarmee het bijdraagt aan het duurzame karakter van dit kindcentrum.

Dit gebouw is naar zegen het meest duurzame kindcentrum geworden van het noorden; gasloos, bijna energieneutraal en Frisse Scholen Klasse B. Het gebouw en de installaties vormen één geheel door middel van betonkernactivering die het verwarmen en koelen van de ruimtes verzorgt. Het schilddak is gedekt met zonnepanelen die overdag voorzien in het volledige energieverbruik. Het waterleidingnet van WMD is de energiebron voor de warmtepomp die de verwarming en koeling van het gebouw verzorgt. Door optimale luchtdichting in combinatie met een optimale isolatieschil kan een zeer laag energieverbruik worden gerealiseerd. In het interieur zijn de betonnen wanden en vloeren bekleed met houten delen. 

Na de bouwvak van 2019 zijn wij gestart met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. De fundering bestaat uit prefab drukpalen die hydraulisch in de grond worden gedrukt, een geruisloze en trillingvrije methode. Het gewicht van de palendruk­machine was na opbouw maar liefst 320 ton. 

In april 2020 is het eerste PV-paneel als officiële handeling gelegd, waarna de resterende 555 stuks gelegd konden worden. Dit is goed voor 150.000 kWh per jaar. Geheel conform de overall planning heeft 10 juli de oplevering plaatsgevonden, dit in het bijzijn van de bouwdirectie, opdrachtgevers en een afvaardiging van de gemeente waarna de gebruikers hun gebouw konden inrichten om het nieuwe schooljaar er volop aan de slag te kunnen.  

Vrijdag 25 september werd de school feestelijk geopend door de burgemeester, waar goed te zien was met hoeveel plezier de gebruikers in hun nieuwe gebouw werkzaam zijn!

Jansman Bouw verzorgt alle bouwkundige werken en coördineert alle betrokken partijen in de uitvoeringsfase.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details