Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Binnenklimaat

Een schoon ventilatiesysteem voorkomt gezondheidsproblemen

shutterstock_1687436044 kopiëren
(Beeld: Shutterstock)

Tekst | Tekst: Desiree Pennings Beeld: Holland Herstel Groep

22 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Momenteel lees je regelmatig in het nieuws dat scholen hun ventilatiesystemen op orde moeten brengen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar investeren in een nieuw ventilatiesysteem heeft geen zin als je dat systeem vervolgens niet goed reinigt en onderhoudt, vindt Rob Vlek van Holland Herstel Groep. “Je kunt wel een splinternieuw ventilatiesysteem aanschaffen dat volledig voldoet aan de eisen van het bouwbesluit, maar als je het vervolgens niet regelmatig inspecteert en reinigt, dan heeft het nog een negatief effect.”

Wanneer een ventilatiesysteem niet regelmatig gereinigd wordt, raken de filters verstopt. Er wordt dan vieze lucht vol stof terug de ruimtes in geblazen. In dat stof gedijen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels uitstekend. “Dan heb je niets aan een nieuw systeem”, zegt Vlek. “Je kunt dan nog beter een verouderd systeem hebben dat wél schoon is. Dat is dan nog vele malen veiliger.”

Op sommige plaatsen is het stof dat zich ophoopt goed zichtbaar, zoals bij afzuigroosters in toiletten en keukens. Wordt dit laagje stof verwijderd, dan lijkt de boel weer schoon, maar de vervuiling aan de binnenkant blijft zitten. Om na te gaan of een ventilatiekanaal gereinigd moet worden, is regelmatige inspectie nodig. Het inspecteren en onderhouden van een ventilatiesysteem hoeft niet veel tijd te kosten voor een school en het kan voor een laag bedrag, aldus Vlek: “Vaak is het geen onwil dat een systeem niet goed onderhouden wordt, maar het wordt gewoon vergeten. Holland Herstel Groep kan regelmatig inspecties uitvoeren en nagaan hoe vaak reiniging nodig is. Die reiniging bestaat uit het stofvrij maken van de leidingen en filters. Zit er eenmaal stof in een filter, dan hoopt dat zich steeds verder op. Verwijder je het, dan is ook de kans kleiner dat zich steeds meer nieuwe stof ophoopt. Over het algemeen kan een systeem zeer eenvoudig gereinigd worden, maar het moet wel gebeuren.”

Ook voor het desinfecteren kun je als school bij Holland Herstel Groep terecht. Mocht er sprake zijn van een virusinfectie of  moeten de ruimtes preventief gereinigd worden, dan doet Holland Herstel Groep dit door middel van no touch desinfectie. De gehele ruimte wordt gedesinfecteerd middels verneveling van desinfectant op basis van waterstofperoxide. Vlek: “Die aerosolen komen in alle hoeken en zelfs aan de binnenkant van kasten. Het is niet afhankelijk van de vraag waarop men richt. Dat werkt dus veel beter dan een doekje over het meubilair. Je weet dan zeker dat alle ziekteverwekkers verdwenen zijn uit de ruimte.”

Over Holland Herstel Groep

Holland Herstel Groep verleent hulp na brand, waterschade of vervuiling. Zij reinigt en repareert en zorgt ervoor dat alles weer wordt hersteld. Ook voert Holland Herstel Groep inspecties en onderhoud uit ter voorkoming van schade. Want, zoals ze zelf zegt: “Voorkomen is beter dan genezen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details