Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Projecten

Den Haag | Segbroek College: blijft architectuurgeschiedenis schrijven

segbroekcollege-kallwall-panelen

6 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het Segbroek College in Den Haag is sinds 2010-2011 een beschermd gebouw. Maar de bescherming betekent niet dat de bouwgeschiedenis er werd bevroren. Met de recente uitbreiding is er zelfs weer een hoofdstuk bijgeschreven.

De uitbreiding omvatte vooral het optrekken van een multifunctionele sportzaal. Niet alleen voor de leerlingen van het college zelf, maar ook voor externe gebruikers. Bouwkundig valt ze op door het intensieve gebruik van Kalwall. Dit transparante en isolerende gevelmateriaal wordt in toenemende mate gebruikt voor sportgebouwen. In Vlaanderen is het al langer ingeburgerd, met de buurtsporthal in Park Spoor-Noord in Antwerpen als meest in het oog springende toepassing. In Den Haag is Kalwall al gebruikt voor parkpaviljoen Het Nest in de wijk Keijzershof.

Kalwall is een isolerend gevelbouwsysteem dat ook een zacht licht doorlaat. Zijn belangrijkste onderdeel is een doorschijnend structureel composiet sandwichpaneel. Het wordt gevormd door speciale glasvezelbladen vast te hechten op een raster van aaneengesloten, thermisch gebroken aluminium I-balken. “Er bestaat een ruime keuze in zowel isolatiewaarde als zontoetredingsfactor (ZTA)”, zegt Joël Hermans, de zaakvoerder van J. Hermans & Co, dat het systeem verdeelt in de Benelux. “We kunnen de panelen leveren met een ZTA van 0,19 tot 0,07. De isolatiewaarden lopen van U 1,25 tot U 0,56. Daarmee overstijgt Kalwall de isolatiecapaciteit van dubbel glas (U 1,1) en zelfs van driedubbel glas (U 0,6-0,75).”

Segbroek college kalwall

Het Segbroek College koos panelen met een U-waarde van 0,78 en een ZTA van 0,09. Naast van de sportzaal maken ze nu ook deel uit van een nieuwe muziekruimte. De panelen maken het binnenstromende licht diffuus, waardoor het niet kan verblinden. “Door de betere brekingsindex dan die van glasramen dringt het daglicht ook veel dieper in de zalen door.”

Interessant voor de bouwvakkers is dat het gewicht van Kalwall (12,5 kg/m²) beduidend lager ligt dan van glas. Aannemer Lokhorst (Velsen-Noord) kon de werken in minder dan drie weken uitvoeren. “We garanderen ook een levensduur van minimum 25 jaar”, stelt Hermans.

Van de totale geveloppervlakte van de 30 m lange en 13 m brede nieuwe Segbroek-sportzaal is 140 m² afgewerkt met Kalwall-panelen. Voor de inplanting van de panelen baseerden de architecten zich zowel op de zonne-oriëntatie van het gebouw, evenals op esthetische motieven.

Segbroek college kalwall

Voor de architecten van het kantoor Teeuwisse & Willems (Den Haag) was werken met Kalwall niet nieuw. Ze gebruikten het ook al tijdens een eerdere opdracht, de school- en sportinfrastructuur in woonwijk Clustervoorziening in het Stadhouderspark in Vught. De horizontale en verticale geleding van de panelen voor Segbroek is een keuze van het collegebestuur en van de architecten, na intensieve contacten met Han Sijmonsbergen, de agent van J. Hermans & Co in Nederland.


Het Segbroek College bestaat uit twee complexen, die allebei het statuut van monument hebben. De sportzaal is een uitbreiding van het complex langs de Klaverstraat. Dit is in 1955 opgetrokken, naar plannen van Sjoerd Schamhart (1919-2007). Het was één van de laatste constructies die tot stand kwamen op basis van het stedenbouwkundig plan van Willem Dudok (1884-1974), voor de ‘wederopbouw’ van Den Haag na de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details