Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Nieuws

De Pen | Ambities waarmaken met de beschikbare budgetten

Jan Heijboer 236×303 kopiëren
Jan Heijboer Directeur Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH) (vanuit Brink Management / Advies werkzaam bij SOHH)

2 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In het onderwijs hebben we allemaal torenhoge ambities op het gebied van huisvesting, maar er is altijd te weinig geld. De uitdaging daarin is juist leuk. De school moet zich weten te onderscheiden en moet zich willen vernieuwen met de bestaande middelen. Het is dus zaak om van tevoren te gaan puzzelen met de budgetten en de mogelijkheden.

De Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH) werd in 2012 opgericht om het voortgezet onderwijs in Hoorn van een goede huisvesting te voorzien. Sindsdien zijn vijf van de zes scholen gerenoveerd waarbij één schoolgebouw grotendeels is vernieuwd. Nu de scholen allemaal gerenoveerd of vernieuwd zijn, richten de SOHH en de schoolbesturen zich voornamelijk op onderhoud en de verdere verduurzaming van alle gebouwen.

Duurzaamheid

Alle zes de scholen voldoen aan de eisen van Frisse Scholen. Zo zijn er gebalanceerde ventilatiesystemen die per ruimte schone lucht inblazen en vieze lucht wegzuigen. Dit gebeurt deels CO2-gestuurd, wat duurzaam en energiebesparend is. Bewegingsmelders zorgen ervoor dat het licht uitgaat wanneer er niemand in een ruimte is. Komt er iemand binnen, dan gaat het licht alleen aan wanneer dat nodig is. Ook de zonwering werkt automatisch, zodat de warmte buiten blijft en er minder gekoeld hoeft te worden.

Op dit moment zijn alle zes de gebouwen nog aangesloten op het gasnet, maar de gemeente Hoorn wil in 2040 een gasloze gemeente zijn. Daaraan wordt gewerkt. Alle scholen zijn al voorzien van zonnepanelen, 1.600 in totaal. Daarvoor is subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland en bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvan werd een gedeelte bekostigd. Het overige deel wordt door de SOHH bekostigd met als doel dat dit tot exploitatievoordelen voor de scholen leidt. Op deze manier weet de stichting de scholen ook financieel te ondersteunen.

Overdaad baadt

Een factor om rekening mee te houden bij het aanpassen of bouwen van een school, is het fluctuerende leerlingenaantal. Landelijk gezien is er momenteel een krimp van het aantal leerlingen. Het voordeel van renovatie is dat je van een aantal lokalen een leerplein kunt maken. Daarmee kun je dieper ingaan op ontmoeten en zelfredzaamheid. Stijgt het aantal leerlingen in de toekomst weer, dan kan de ruimte weer omgezet worden naar klaslokalen.

De exploitatie van alle ruimtes verdient extra aandacht. Denk bijvoorbeeld aan multifunctioneel gebruik. In dit geval geldt: overdaad baadt. Grote ruimtes zijn over het algemeen namelijk beter multifunctioneel inzetbaar dan kleine ruimtes. Als je een sporthal hebt, dan kun je die in de avonduren en weekenden verhuren aan derden. Zorg er dan wel voor dat deze van buitenaf benaderbaar is. 

Het beste resultaat voor de toekomst

Betrek al vanaf de initiatief- en definitiefasen de gebruikers bij de planvorming. Zij weten vanuit de beoogde onderwijsvormen en de gewenste gebouwbeleving per slot van rekening het beste wat goed voor hen is. Een onverwachte hoek waaruit goede bruikbare tips kunnen komen, zijn de omwonenden. Het is zaak om hen, de gemeente en natuurlijk de gebruikers op tijd bij het proces te betrekken. Door met een brede afspiegeling van de school gesprekken te voeren tijdens de verschillende fases en verwachting en waarneming te managen, bereik je het beste resultaat voor de toekomst.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Onderwijs & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details