Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Binnenklimaat

De oplossing voor duurzame frisse lucht

Tekst | Tekst en beeld: REHAU N.V.

28 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Scholen, crèches, universiteiten, eengezinswoningen, ziekenhuizen, stadhuizen of kantoortorens: alle ruimten waar mensen verblijven hebben frisse lucht nodig. En hoe groter het gebouw, des te meer mensen daar werken of leven. Bovendien geldt: of het nu om nieuwbouw of bestaande bouw gaat, de gebouwschil wordt steeds dichter en het is juist cruciaal om te ventileren binnen een gebouw. Dit gold uiteraard al voor de coronacrisis, maar we zijn ons nu nog meer bewust van het feit dat ziekteverwekkers zich ook door de lucht kunnen verspreiden. Het verversen van de binnenlucht speelt hierbij een grote rol. 

Een beter binnenklimaat betekent meer comfort, maar vooral minder gezondheidsklachten. Door te weinig frisse lucht worden mensen snel moe, geïrriteerd en kunnen ze last krijgen van concentratieproblemen. Ventileren door alle ramen open te zetten voorziet in frisse lucht, maar dit is geen gecontroleerde wijze van ventileren. Enkel om de boel in één keer goed door te luchten. Het is overigens niet in alle seizoenen gewenst vanwege comfort- en warmteverlies. Daarnaast is het inbraakgevoelig, ervaar je meer geluidhinder en raakt je klimaatregeling uit balans.

Altijd frisse lucht binnen

Met het AWADUKT Thermo lucht-aardwarmtewisselaarsysteem krijg je altijd verse voorverwarmde of gekoelde buitenlucht zonder nare geurtjes in het gebouw. Zo haal je op een duurzame en efficiënte wijze frisse lucht binnen. De buitenlucht wordt aangezogen, gefilterd en gereinigd en via een in de grond geplaatst leidingsysteem het gebouw in gebracht. 

Een belangrijk onderdeel bij gezonde gebouwventilatie

Via aanvoerbuizen vanaf de aanzuigtoren tot in het gebouw wordt alle aangezogen buitenlucht vervoerd. Om de luchtkwaliteit niet aan te tasten is de afwerking van de binnenzijde van de buizen van groot belang. In de buis ontstaat condenswater waar microscopisch kleine deeltjes uit de lucht zich aan kunnen hechten met bacteriegroei als gevolg. Hierbij geldt: hoe ruwer de binnenwand, hoe groter het risico op bacteriegroei. De binnenwanden van de AWADUKT Thermo buizen zijn daarom glad. En deze zijn – als enige op de markt – antibacterieel gecoat met zilverionen. Door deze unieke coating kan bacteriegroei kan hier niet ontstaan. Deze coating voorkomt ook nare geurtjes die ontstaan bij bacteriegroei.

Met lucht energie besparen

Doordat de aangezogen lucht door een in de grond geïnstalleerd netwerk van buizen wordt geleid, kan daarmee energie bespaard worden. Veel energie! Op een diepte van 1,50 tot 2,50 meter is de temperatuur van de aarde in de zomer en winter redelijk constant en dit is dan ook het geheim.  In de zomer wordt de lucht op die manier voorgekoeld en in de winter voorverwarmd. Zo hoeft er minder intensief te worden bijverwarmd resp. gekoeld. Het is een duurzame methode om veel energie te besparen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details