Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Projecten

‘Als lego in elkaar gebouwd’

img_1055

6 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Na de zomervakantie kunnen de leerlingen van MBO College Poort Almere hun nieuwe gebouw betrekken. Dat wordt in mei namelijk opgeleverd door de aannemer, Lithos Bouwbedrijf. Lithos, zegt project engineer Johan Koutstaal, is een ontwikkelend bouwbedrijf dat nadrukkelijk de samenwerking zoekt met zowel partners als opdrachtgever en tijdens het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering, de eindgebruiker centraal stelt.

Dat is bij dit project eveneens het geval, geeft Koutstaal aan. Hij wijst erop dat er sprake was van een UAV-GC-overeenkomst wat inhoudt dat Lithos de gehele ontwikkeling en bouw voor haar rekening heeft genomen op basis van een door de opdrachtgever geschreven PvE. Het betreft zowel het gebouw, een stallingsgarage op een gedeelte van de begane grond als de omliggende bestrating, evenals veel maatwerk meubilair. Bij het gesloten contract hoort eveneens dat Lithos het beheer en onderhoud voor 20 jaar op zich neemt.

Lithos Bouwbedrijf

Vanuit het PvE, zegt Koutstaal, is samen met de architect naar diverse mogelijke indelingsconcepten gekeken. “We hebben uiteindelijk gekozen voor een centraal atrium met naast lokalen en diverse kleine ruimten tevens halfopen zithoeken/zitbanken/werkplekken waar studenten zelfstandig of samen kunnen werken.” In het middengebied, merkt hij op, worden drie zogenaamde ‘thuisbasis’ gemaakt voor de afdelingen Sports, Leisure & Hospitality en Business. Blikvanger zijn de brede houten trappen die in het atrium steeds de bouwlagen verbinden. “Als je in het gebouw loopt, ervaar je een prachtige lichte omgeving, waar echter door de gekozen akoestische voorzieningen en gekozen kleurstellingen een geweldige rust van uitgaat.”

Lithos Bouwbedrijf

De ruwbouw is geheel volgens de planning verlopen, zegt Koutstaal, met als enige tegenslag dat de aluminium kozijnen drie weken later dan gepland konden worden geplaatst. “Omdat we hadden besloten om de eerste levering van de gouden aluminium kaders rond de kozijnen opnieuw te laten anodiseren, in verband met de esthetische eisen. De afbouw moest echter doorgaan en om die reden hebben we er voor gekozen om alle gevelopeningen tijdelijk dicht te zetten.” De gouden kaders, merkt hij op, waren een idee van de architect en de kleur goud komt tevens terug in de roosterpanelen rond de stallingsgarage en hekwerken rond het dakterras.

Lithos Bouwbedrijf

Omdat tijdens de afbouw nog veel materialen het gebouw in moesten, werden de lichtstraten tijdelijk voorzien van grote houten hijsluiken, waardoor het materiaal op verschillende bouwlagen naar binnen kon worden gehesen. “Daardoor hebben we veel uren aan transportkosten voor de onderaannemers bespaard.” Koutstaal besluit met de opmerking dat de gehele ruwbouw door diverse de partijen in 3D werd ingetekend als IFC-model en door Lithos werd gecontroleerd en afgestemd. “Het mooie hiervan is dat je vooraf in 3D kunt zien of het anker van de staalleverancier exact op dezelfde plaats komt als het instortanker in het prefab beton. Het resultaat was dat op de bouw alles paste en als lego in elkaar kon worden gebouwd, waardoor we een hoge bouwsnelheid konden maken met de ruwbouw.”

Lithos Bouwbedrijf

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Onderwijs & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details