Hét platform over duurzame scholenbouw in Nederland en Vlaanderen
Nieuws

Akoestische oplossingen | ‘Het oog wil ook wat’

img_3829

6 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In veel ruimtes waar mensen samen komen, is een goede akoestiek gewenst maar lang niet altijd aanwezig. Het gevolg: lange nagalmtijden en echo’s die de verstaanbaarheid verminderen en tot irritatie leiden. Point Out uit Sneek levert de oplossing met een voor Nederland uniek product dat bovendien van elke gewenste afbeelding kan worden voorzien.

akoestiek

Wanneer er bij de inrichting van een ruimte harde materialen worden gebruikt – denk aan natuursteen, hardhout, beton of glas – dan heeft dat al vlug invloed op de akoestiek. Er ontstaan dan lange nagalmtijden en echo’s, met alle hinderlijke gevolgen van dien. André Rienstra, directeur/eigenaar van Point Out, geeft uitleg: “Galm ontstaat, nadat de oorspronkelijke geluidsbron is gestopt, door de weerkaatsing van dat geluid tegen de harde oppervlaktes in een ruimte. Dat verschilt per ruimte en heeft onder meer te maken met hoeveel harde materialen er aanwezig zijn, de omvang van de ruimte en of er materialen zijn aangebracht, zoals gordijnen of vloerbedekking, die al deels voor een demping zorgen.” Vaak zijn die aanwezige zachte materialen echter niet voldoende om voor een aangename akoestiek in de ruimte te zorgen. Daarom wordt zijn bedrijf veelvuldig ingeschakeld bij zowel nieuwbouwprojecten als renovaties.

Die hebben een heel uiteenlopend karakter, geeft Rienstra aan. “Kantoren, restaurants, de entree van een gebouw, leeromgevingen en leslokalen, gymzalen, noem maar op. Afhankelijk van de situatie en wensen beginnen we met een bouwkundige opname en/of een akoestisch onderzoek. Hebben we alles in kaart gebracht, dan doen we een voorstel. Daarbij kijken we ook naar, zeg maar, het esthetische aspect, de uitstraling van de aan te brengen akoestische panelen.” Want, zo maakt hij duidelijk, Point Out biedt een voor Nederland unieke oplossing die van zo ongeveer iedere gewenste afbeelding kan worden voorzien. “Ons product bestaat in de basis uit gerecycled papier en karton. Daar overheen komt een geperforeerd akoestisch doek. Op dat doek kunnen we met behulp van een printer vrijwel alles weergeven, van eenvoudige vlakken tot foto’s, in allerlei kleuren. Naam, logo, slogan en sfeerfoto’s: het is allemaal mogelijk. Zo kunnen we bijdragen aan de gewenste uitstraling voor iedere specifieke ruimte.”

akoestiek

Onderscheidend kenmerk van de producten, legt Rienstra uit, is hun uitstekend absorberende karakter. De meeste traditionele materialen, zegt hij, scoren redelijk tot goed. “Bij ons ligt de absorptiecoëfficiënt echter beduidend hoger, ongeveer een derde. Dat betekent dat je met minder materiaal een gelijkwaardig resultaat krijgt, of met dezelfde hoeveelheid materiaal een heel wat beter resultaat dan bij gebruik van traditionele materialen. We werken er nu zo’n tien jaar mee, tot grote tevredenheid van onze klanten. Bovendien beschikken we over een brede kennis en ervaring. Daardoor kunnen we vooraf op basis van metingen niet alleen het resultaat voorspellen, maar ook garanderen. We bieden de klant dus een oplossing op maat die bijdraagt aan een fraaie uitstraling van de ruimte maar vooral een uitstekende akoestiek waardoor we onverstaanbaarheid en irritaties kunnen vermijden.”  .

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details