‘Licht, transparant én fris schoolgebouw voor leerlingen OBS Bos en Lommer’

In Amsterdam Bos en Lommer is onlangs de tweede fase van project Kolenkitbuurt opgeleverd. In opdracht van woningcorporatie Eigen Haard en stichting AWBR heeft hoofdaannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV twee gebouwblokken met in totaal 73 sociale huurwoningen, een gymzaal en openbare basisschool (OBS) Bos en Lommer gerealiseerd, waarin primair onderwijs en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) zijn samengevoegd.

“De openbare basisschool is op de begane grond en eerste verdieping van Blok 1 gerealiseerd, naar het ontwerp van architectenbureau Marlies Rohmer”, vertelt Anita Oudejans, bedrijfsleider van hoofdaannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV. “Met wie we in een bouwteam het definitief ontwerp voor de school hebben gemaakt, tot en met het uitvoeringsplan. Conform het Programma van Eisen van de school en conform het kwaliteitshandboek Frisse Scholen 2012.”

Blok 1 is opgetrokken uit in het werk gestorte, betonnen wanden, kanaalplaatvloeren op de begane grond en breedplaatvloeren op de verdiepingen, vertelt ze. “Waarna de school verder is ingevuld met metalstudwanden, aluminium kozijnen en aluminium vliesgevels. Voor de vloeren is gekozen voor anhydriet dekvloeren, afgewerkt met Tarkett linoleumvloeren in de les- en verkeersruimtes en gietvloeren in de toiletruimtes, kleedkamers en gymzaal, die centraal in het gebouw is ingericht.”

Alle vloeren in het gebouw zijn voorzien van vloerverwarming, waarbij een aansluiting is gemaakt met het stadsverwarmingsnet van Amsterdam. Zonnepanelen bovenop het gebouw zorgen voor een duurzame energieopwekking. “Energieopbrengst en water- en energieverbruik in de school worden actief gemonitord, gedocumenteerd en gebruikt als lesmateriaal. Wat zorgt voor een stukje bewustwording bij de leerlingen.”

OBS Bos en Lommer2

Licht en transparant
Het interieur is licht en transparant uitgevoerd, met grote raampartijen, lichte, neutrale kleuren en zoveel mogelijk natuurlijke materialen, waaronder berkenfineer en bamboe. Waarbij maximale aandacht is besteed aan de ruimte-akoestiek, vertelt Oudejans. “Waarvoor we in de lokalen grote, akoestische plafondeilanden hebben aangebracht, in combinatie met akoestische wandpanelen. In het speellokaal en de gymzaal hebben we wandpanelen met een berkenfineer afwerking aangebracht, in verschillende uitvoeringen.”

Alle lokalen beschikken over een eigen pantry, vertelt ze. “In de conciërge- en lerarenruimte is bovendien een grote keuken geplaatst.”

Voor de buitengevel van Blok 1 is traditioneel gekozen voor metselwerk, in een lichte kleur en in een bijzonder verband, vertelt Oudejans. Inclusief tegels met kindertekeningen op de begane grond en eerste verdieping, esthetische sprongetjes en medaillons. “Wat tijdens de uitvoering voor de nodige uitdagingen zorgde. Met name qua tijd. We hadden slechts enkele weken om alle metselwerk aan te brengen en de steigers te verwijderen, zodat de nutsbedrijven geen vertraging zouden oplopen. Wat om een goede planning en afstemming vroeg.”

Uitwerking in BIM
Om een soepele uitvoering mogelijk te maken, werd het ontwerp uitgewerkt in BIM. Een specifieke wens van woningcorporatie Eigen Haard én Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV, die BIM in (bijna) al hun projecten integreren. “Omdat dit maximale inzicht geeft in het gebouw, clashes en faalkosten minimaliseert en voordelen biedt tijdens de onderhoud- en beheersfase”, aldus Oudejans. “De meeste partijen in de bouwkolom, inclusief de architect, constructeurs en installateurs zijn hierin meegegaan. Waarbij de partijen die nog niet vertrouwd waren met BIM, het project als leerproject hebben opgepakt. Wat weliswaar in de voorfase wat meer tijd vroeg, maar zich wel heeft vertaald in een soepele bouw. Met een prachtig eindresultaat.”

De school in afgelopen april opgeleverd, de woningen volgden korte tijd later.


Bouwinfo
Architect Blok 1architectenbureau Marlies Rohmer (36 sociale huurwoningen, Bos en Lommerschool en gymzaal)
Architect Blok 2: Heren 5 Architecten (37 sociale huurwoningen, 2 bedrijfsruimten en 18 parkeerplaatsen)
Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV
BVO school: 2.647 m²


Tekst | Lieke van Zuilekom   Beeld | Fedde de Weert, Architectuurfotografen.nl