Flexibel tijdens de bouw; het mooiste eindresultaat

In tijden waarin de bouw het ‘ongekend druk’ heeft, kijkt er meteen een andere nieuwe uitdaging om de hoek. Hoe moeten aannemers al het werk dat op hun pad komt inplannen? Bij Aannemersbedrijf Batenburg BV uit Bergschenhoek was regeren al lang vooruitzien.

Projectleider Marcel de Bruijn: “We bestaan al meer dan anderhalve eeuw en in die tijd hebben we altijd gewerkt aan het netwerk om ons heen. Heel veel leveranciers en onderaannemers zijn loyaal aan ons. Daardoor kunnen wij – als de tijdsdruk hoog is of als er veel vraag is vanuit de markt – toch praktisch altijd aan de verzoeken van de opdrachtgever voldoen.”

Flexibel bouw

Zo was het ook bij de bouw van de Melanchton Business School in Bleiswijk, aldus De Bruijn. De vmbo-school heeft een omvang van 4.200 m2 BVO en biedt daarmee plaats aan circa 500 leerlingen. “Dit was een relatief intensief werk”, zegt hij. “Zo was de dakconstructie niet geheel uitgekristalliseerd. Natuurlijk waren de uitgangspunten vastgelegd, maar tijdens de bouw konden we nog keuzes maken. Dat vereist dus enige flexibiliteit van de betrokken partijen.

Flexibel bouw

Maar het mooie is wel dat je op het allerlaatste moment nog de laatste wensen goed kunt verwerken. Het afwerkingsniveau bij dit schoolgebouw is hoog, wat onder meer is terug te zien in de keuze voor mooie en duurzame materialen.”

Flexibel bouw

Batenburg BV heeft in het hele traject het bouwkundige deel verzorgd – vanaf het heiwerk tot aan de laatste plint, merkt De Bruijn op. “De binnenwanden zijn grotendeels uitgevoerd als metal-stud-wanden met verschillende afwerkingen, zoals HPL, Bamboobeplating en gipsplaten. Ook hebben we de systeemplafonds en vloerafwerkingen aangebracht. Zelf vinden we de grote tribunetrap in de aula een van de mooiere elementen.”

Tekst: Jerry Helmers   Beeld: Michel Kievits


Vele aparte vormen, daardoor meer detailwerk
Als Marcel Vos, directeur/eigenaar van Fivomont Interieurafwerking BV in Waalwijk wordt gevraagd waarom zijn bedrijf de klus kreeg bij het MBS in Bleiswijk, legt hij uit: “Het schoolgebouw heeft veel aparte vormen. Schuin en hoog. Daardoor komt de interieurafwerking op het detail aan. Het werk is gewoon gecompliceerder. Wij kunnen dat aan.”

Vos vertelt dat Fivomont de systeemplafonds en plafondeilanden mocht leveren en de metalstudwanden mocht plaatsen. “Ook hebben wij de volglaswanden geplaatst, de HPL-bekleding van de wanden in het loopgebied in de school verzorgd en de balie en bamboo deuren geleverd. Met de aparte vormen hebben wij veel ervaring in de particuliere sector opgedaan. Daar zijn ook veel hoogstaande wensen. Daardoor konden we in dit schoolgebouw het verschil maken. Het meest trots ben ik op de ‘Look and Feel’ van de entree. Veel bamboo. Dat geldt ook voor de balie bij de receptie. Die heeft een prachtige professionele én duurzame uitstraling gekregen. Kortom, een mooi aanzicht!”


FEITEN EN CIJFERS

Opdrachtgever Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs, Rotterdam
Projectmanagement Oostelbos Van den Berg
Architect DP6 architectuurstudio
HOOFDAannemer Batenburg
Interieurafwerking Fivomont

Flexibel bouw