Duurzame houtkozijnen in MFA in Dussen

Bij het recentelijk opgeleverd multifunctionele centrum in Dussen zijn de houten binnen- en buitenkozijnen geleverd door Dudok Timmerfabriek uit Terheijden. Aan het woord is Roy de Been, sinds 2012 directeur/eigenaar van de timmerfabriek. “We hebben 101 buitenkozijnen en 137 binnenkozijnen geleverd”, zegt hij. “Begrijpelijk dat er voor hout is gekozen. Daar zitten namelijk vele voordelen aan.”

“Houten kozijnen zijn op de eerste plaats altijd makkelijk vervangbaar als er onverhoopt beschadigingen op komen te zitten”, vertelt De Been. “Daarnaast zijn ze eenvoudig te schilderen, het beslag is altijd makkelijk leverbaar en inpasbaar én niet onbelangrijk: het hout is uiteraard recyclebaar in de toekomst. Dit laatste past vanzelfsprekend helemaal in de duurzaamheidsambities.”

“Los van deze praktische voordelen vind ik hout ook meer grandeur uitstralen”, zegt hij. “We zijn er dan ook trots op dat we deze opdracht op verzoek van aannemersbedrijf Vaessen mochten maken. Het gebouw heeft een mooie uitstraling gekregen.”

Het MFA in Dussen bestaat uit twee basisscholen, een peuteropvang, een sportzaal, een turnzaal en een dorpshuis. Dudok Timmerfabriek heeft een breed aanbod aan verschillende soorten kozijnen zoals draaikiepkozijnen, glaskozijnen, schuifpuien, voordeurkozijnen en kozijnen voor monumentale panden. “We hebben ons productieproces zeer flexibel ingericht”, legt De Been uit. “Daardoor kunnen we variëren in aantallen. Het MFA in Dussen was voor ons een relatief groot project; zo konden we deels voorraad houden en leveren op het moment dat het nodig was. Daardoor hoefde onze opdrachtgever de kozijnen niet buiten op de bouwplaats op te slaan.”

Houtkozijnen

“Uiteraard kunnen alle kozijnen op maat worden gemaakt,” besluit hij. “We hebben de keuze uit diverse soorten hout van hoogwaardige kwaliteit. We zijn KOMO- en FSC-gecertificeerd; we gebruiken enkel duurzaam hout. Het MFA in Dussen is dus een duurzaam gebouw geworden.”

Tekst: Jerry Helmers   Beeld: Dudok