hoeven 20171004 152259
01:42
06-07-2020

‘Een kwestie van slim plannen en goed teamwerk’

Brede School Het Kansenrijk in korte tijd gerealiseerd

Ze is alweer enkele maanden in gebruik, Brede School Het Kansenrijk in Hoeve. Ontworpen met veel oog voor een fraaie vormgeving maar eveneens voor duurzaamheid, is het een goed voorbeeld van hoe een modern schoolgebouw dient te zijn. Willemsz Bouwbedrijf was de aannemer van het project.

Gebogen, organische vormen afgewisseld met rechte lijnen geven Het Kansenrijk een bijzondere uitstraling. Het multifunctionele hart van het gebouw is ondergebracht in het speels ogende middengedeelte, de lokalen in de rechthoekige gebouwdelen aan de linker- en rechterzijde. Daarmee is op architectonische wijze de rust van de lesgebieden versus de dynamiek van de middenzone in beeld gebracht. In de nieuwbouw zijn basisschool Uniek, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang ondergebracht. De duurzaamheid van het gebouw is onder meer terug te zien in de toepassing van duurzame materialen, de hoge mate van isolatie, de op het dak aangebrachte pv-panelen en de aanwezigheid van een inpandige luchtwarmtepomp.

Willemsz Bouwbedrijf

Hoog rendement
Er is specifiek voor gekozen de luchtwarmtepomp in het gebouw aan te brengen, vertelt projectleider Marijn Willemsz van Willemsz Bouwbedrijf. “Met oog voor de maatvoering is er door de architect een ruimte op de eerste verdieping gecreëerd. Die ruimte is voorzien van een verstevigde vloer en een doos-in-doosconstructie zodat er geen geluidsoverlast ontstaat. De pomp kan beneden een bepaalde temperatuur worden overgezet zodat niet van buitenlucht maar van de lucht binnen gebruik wordt gemaakt. Dat levert een hoger rendement op.” Willemsz geeft aan dat de bouw een ‘construct and build’-opdracht betrof. “We hebben het samen met de constructeur constructief uitgewerkt. Vervolgens zijn we aan de hand van een lean-planning aan de slag gegaan, mede vanwege de relatief korte bouwtijd van circa acht maanden. Bij de voorbereidende sessies hebben we eveneens veel aandacht besteed aan onze onderaannemers en leveranciers.”

Prefab betonbouwsysteem
Vanwege de strakke planning werd gekozen voor een prefab betonbouwsysteem in combinatie met houtskeletbouw, geeft Willemsz aan. “Dankzij het toepassen van prefab elementen konden we in een hoog tempo bouwen. Verder is het dan vooral een kwestie van slim plannen en goed teamwerk. Ervoor zorgen dat je continu overlegt om eventuele stagnatie te voorkomen.” Speciale aandacht bij de bouw was er voor de belangrijkste gebruikers: kinderen. Zo zijn de klinken bijvoorbeeld op kindhoogte, is er vingerbeveiliging en is het kastenmateriaal op kinderen afgestemd. Frisse lucht wordt in de lokalen gebracht via O2-plafonds die tevens geluidsabsorberend zijn. De vloeren zijn van onderhoudsvrij marmoleum. Verder hangen in de vides solid circles ter verbetering van de akoestiek. Marijn Willems: “Het interieur is heel vriendelijk en inspirerend. Onder meer dankzij het door de architect gekozen kleurenpallet. Aan de buitenzijde spreekt de combinatie van metselwerk en houtskeletbouw heel erg aan.”

Willemsz wijst tot slot nog op de vloeren – dezelfde als in de parkeergarage bij het vliegveld van Eindhoven. “De school is vorig jaar na de herfstvakantie in gebruik genomen, maar niet lang daarna weer buiten gebruik gesteld vanwege die ontdekking. Er is uitgebreid en secuur onderzoek geweest waaruit bleek dat de vloeren veilig zijn. Sinds januari dit jaar is het gebouw weer volledig in gebruik.”   

Tekst | Jac Buchholz   Beeld | Willemsz Bouwbedrijf BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Projectinfo

Inpandige luchtwarmtepomp
Brede School Het Kansenrijk is door het gebruik van duurzame materialen, hoge isolatie, goede luchtdichtingen, pv-panelen en een luchtwarmtepomp een zeer duurzaam en energiezuinig gebouw geworden. Central Heating BV was verantwoordelijk voor de W-installaties. “We hebben de riolering, waterleidingen, cv, ventilatie en koeling aangebracht”, vertelt technisch directeur René den Dekker. “Daarvoor hebben we het door een adviseur aangeleverde plan samen met hem gefinetuned.”

Om aan de duurzaamheidseisen en het predicaat Frisse Scholen te voldoen, werden specifieke maatregelen genomen. “Zo zijn alle ruimtes voorzien van CO2-gestuurde ventilatie waarbij de lucht via het gehele plafond wordt ingeblazen. Verder heeft het gebouw een inpandige luchtwarmtepomp. Die is, in overleg met architect en aannemer, in een doos-in-doosconstructie op de eerste verdieping geplaatst. De ruimte heeft een zwaardere vloer en is geluidwerend. Normaal gesproken wordt lucht van buiten aangezogen, maar hier wordt onder een bepaalde temperatuur lucht van binnen gebruikt. Dat levert een beter rendement op.”

Willemsz Bouwbedrijf

Volgens Den Dekker was er sprake van een strakke planning: de bouw begon in september 2016 en moest voor de herfstvakantie in oktober 2017 opgeleverd zijn. “Dat betekent efficiënt communiceren en alert zijn op de aansturing. Dat is goed opgepakt waardoor het project volgens planning kon worden uitgevoerd.”


Probleemoplossend
Deels speels, deels streng, zo kan de vorm van Brede School Het Kansenrijk het best worden omschreven. Het strenge zit aan de zijkanten, in de rechte lijnen van de bouwdelen waarin onder meer de lokalen zijn ondergebracht. In het midden is het gebouw rond waardoor het daar een speelser karakter heeft. Dacubin Montage droeg bij aan creëren van die ronde vorm.

“We hebben op verzoek van de architect een gesegmenteerde koof gemaakt”, vertelt eigenaar Richard de Hart. “Dat is met zo klein mogelijke onderdelen gebeurd, om zo de ronde vorm het best te bereiken. Dat was maatwerk. We hebben met de laser ingemeten en de koof vervolgens voorzien van 3 millimeter gelijmd aluminium en waterdicht gemaakt. Daar zijn lamellen tegen geplaatst.”

Maatwerk verzorgen doet Dacubin regelmatig, merkt De Hart op. “We zijn goed in bijzondere vormen en worden daardoor vaak al in het voortraject nauw bij een project als dit betrokken. Daarbij gaan we probleemoplossend te werk. Er ligt een uitdaging en wij denken mee over een oplossing. Dat gebeurt eerst in een schets, die vervolgens wordt uitgewerkt in een programma. Stap-voor-stap realiseren we zo de uitstraling die de architect voor ogen heeft.”


Optimale veiligheid garanderen
Op de scheidingen tussen de diverse bouwdelen van Brede School Het Kansenrijk is 30 minuten brandwerend glas aangebracht. Verder is het interieur van het gebouw voorzien van gelaagd glas met akoestische waarde 552A. Dat glas werd geleverd door Quick Glas, vertelt eigenaar Frank Smid.

“Wat het brandwerende glas betreft hebben we gekozen voor glas van Pyroguard. Dat is een betrouwbare firma met een grote testafdeling. Hun producten staan voor optimale veiligheid. Het gelaagde glas is voorzien van een akoestische folie voor een aangenaam geluidsniveau in het gebouw.” Smid vertelt dat de werkzaamheden goed en volgens planning zijn verlopen. “Het gaat om producten die we op voorraad hebben en zelf snijden. We zijn dus niet afhankelijk van leveranties. Daarnaast staan we voor een efficiënte communicatie. We hebben de tekening verder uitgewerkt, zijn aan de slag gegaan en hebben zonder problemen zoals gepland voor de bouwvak van 2017 kunnen afronden.”


Extra mensen ingezet
Het was een uitdaging, de ronde vormen in Brede School Het Kansenrijk. Bijvoorbeeld voor Engels Plafondbedrijf, vertelt projectleider Tim Tibosch. Het bedrijf was verantwoordelijk voor het maken en aanbrengen van de wanden, plafonds en koven. “De maatvoering vraagt bij rondingen veel aandacht – je moet alles nog eens extra nameten. De platen dienen ook anders gesneden te worden.”

Willemsz Bouwbedrijf

Tibosch noemt Het Kansenrijk een mooi project, een opdracht zoals Engels vaker uitvoert. “We doen dit al heel lang, beschikken over veel ervaring en zijn zo een betrouwbare partner. Bij dit werk hebben we tevens veel aandacht besteed aan de akoestiek.” Met de uitvoering werd volgens Tibosch begonnen terwijl het gebouw nog niet helemaal dicht was. “Er was wat stagnatie. Daarom is het gebouw tijdelijk provisorisch dichtgemaakt. Zodat wij op het afgesproken tijdstip konden beginnen. Tijdens de werkzaamheden hebben we wanneer nodig extra mensen ingezet. En voortdurend overleg gevoerd met andere partijen. Zo hebben we conform planning kunnen opleveren.”

Lees meer over: Willemsz Bouwbedrijf

Onderwijs en Bouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Halderberge
Architect Architectenbureau T en W
Aannemer Willemsz Bouwbedrijf BV
Constructie R2CA
Installaties Central Heating & Van Haagen techniek

img 105520170914 2 1