bouwplaats gomarus 3 kopieren

Bouwplaats Gomarus.

01:11
06-07-2020

Bouwen en verbouwen terwijl de lessen gewoon doorgaan

Werken met respect voor elkaar

De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem groeide uit haar jasje. Met de herindeling van het bestaande school­gebouw en een forse aanbouw kan het schoolgebouw er voorlopig weer tegenaan.

De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem maakte al een tijdje gebruik van een noodlocatie aan de Lange Slagenstraat. Nu de bestaande school wordt uitgebreid met een nieuwbouwgedeelte van drie etages, elk met een oppervlakte van zo’n 400 m², kan de noodlocatie in september 2019 komen te vervallen. Het pendelen tussen de twee locaties is dan afgelopen en daarmee ook het tijdverlies en de diverse onveilige verkeerssituaties. In de bestaande locatie wordt bovendien een gedeelte opnieuw ingedeeld, zodat de lesruimtes beter aansluiten op het onderwijs. Alle bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door Burgland Bouw.

Hoofddraagconstructie

De hoofddraagconstructie van de nieuwbouw bestaat uit staal en kalkzandsteen in combinatie met kanaalplaatvloeren. Aan de buitenzijde worden de gevels opgetrokken met traditioneel metselwerk en aluminium gevelkozijnen. Extra aandacht is er voor de entree. Deze wordt vergroot en krijgt een houten gevelbekleding; hierdoor is deze opvallender aanwezig. De uitstraling van het nieuwbouwgedeelte sluit naadloos aan op die van het bestaande gedeelte.

Extra veiligheidsmaatregelen

“Het project loopt goed en stelt geen extreem hoge bouwtechnische eisen”, vertelt Hubert van Velden, projectleider van Burgland Bouw. “Het vraagt wel veel aandacht dat we bouwen in en vlakbij een school waarin gewoon les wordt gegeven. Dagelijks lopen en fietsen hier honderden leerlingen naar deze school of naar een school in de buurt. Dat vraagt om extra veiligheidsmaatregelen. Transporten laten we uitsluitend plaatsvinden buiten deze uren. Ook de toetsperiodes van de hoogste klassen stonden op onze planning. Op die dagen werkten we zo stil mogelijk.”

Harde deadline

“Nee, het kost ons geen moeite om hier rekening mee te houden”, vervolgt Van Velden. “Het schoolbestuur houdt ook rekening met ons. Zij heeft voor ons een deel van het plein ter beschikking gesteld, waar we materieel en materialen kunnen opslaan. Hierdoor kunnen we gemakkelijker werken. Vlak voor de herfstvakantie dragen we de nieuwbouw over aan de school. Dit gedeelte kan dan tijdens de herfstvakantie worden ingericht, waarna zo’n 450 leerlingen uit de regio kunnen overstappen naar hun vernieuwde school in Gorinchem.” 

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Burgland Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Projectinfo

Puien voor renovatie en nieuwbouw

Het Gomarus College in Gorinchem wordt tegelijkertijd gerenoveerd en uitgebreid. Dat betekent voor Haro Aluminium dat zij een combinatie levert van renovatiepuien en nieuwbouwpuien. “We werken hiervoor intensief samen met de aannemer”,  vertelt Frank Stel, projectleider van Haro Aluminium. “In het renovatiegedeelte sloopt de aannemer de pui en plaatst hij de nieuwe stelkozijnen. Hierin monteren wij de nieuwe kozijnen, door ons geëngineerd en geproduceerd. Gekozen is voor een hoge waterslag in aluminium, waardoor bestaande bouw en nieuwbouw beiden de oorspronkelijke uitstraling krijgen.  In het nieuwbouwgedeelte plaatsen we in de gehele gevel de nieuwe kozijnen en in de nieuwe entree twee schuifdeurautomaten.”

Voor Haro Aluminium is het werk net gestart. “De uitdaging zit hier in de afstemming op elkaar. Onze activiteiten moeten naadloos aansluiten op die van de aannemer. Hiervoor houden we nauw contact.”


Hybride plafonds en een gezond klimaat

De klaslokalen in het nieuwe gedeelte van het Gomarus College in Gorinchem worden voorzien van hybride plafonds. In deze plafonds zijn de verwarmingselementen geïnstalleerd. “Op dit moment heeft de schooldirectie alleen voor verwarming en ventilatie gekozen”, vertelt André van Donselaar, projectleider van Klimaatservice Holland. “Om de hybride plafonds ook voor koeling in te zetten, hebben we al de nodige voorbereidingen getroffen. Maar deze worden pas toegepast als de schooldirectie hiervoor kiest.”

Op het dak van het nieuwbouwgedeelte plaatst Klimaatservice Holland de luchtbehandelingskast en de warmtepomp. De eerste bezorgt de school een gezond klimaat; de warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de ventilatielucht. Alle nieuwe lokalen en de nieuwe entree krijgen bovendien extra ventilatie en de entreehal krijgt vloerverwarming. Deze installaties worden luchttechnisch gevoed vanuit het nieuwe gedeelte.

“Het is wel bijzonder om te werken in een school waar gewoon les wordt gegeven”, vertelt Van Donselaar. “Tijdens de examenperiode moest het stil zijn en hebben we het boren en zagen even gestaakt. Op die dagen hebben we ons vooral beziggehouden met aftekenen. De volgende dag, voordat de school begon, verrichtten we dan het boor- en zaagwerk. Dit gebeurde overigens in goed overleg tussen het bouwteam en de schooldirectie.”

Lees meer over: Burgland Bouw

Onderwijs en Bouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Gomarus Reformatorische Scholengemeenschap, Gorinchem

Constructeur

Snetselaar Constructieve Ingenieurs, Ede

Architect

Van den Berg Architecten bv, Houten

Aannemer

Burgland Bouw, Dodewaard

Installateur

Klimaatservice Holland bv, Hardinxveld-Giessendam

Bouwsom (bouwkundig)

€ 1,95 miljoen

Bouwperiode

januari 2019 – oktober 2019

isa 1 kopierenimg 1055