Eindhoven | Augustinianum: ‘Al onze wensen zijn vervuld’

Het Augustinianum is gevestigd in een prachtig nieuw gebouw. Hier blijft zij haar naam eer aan doen. In de gevels van het schoolgebouw staat de A van Augustinianum – net als in het oude gebouw – gegrift in het beton. In het atrium, het hart van de school, zorgt de kleurrijke afbeelding van de monnik in glas-in-lood voor een prachtige lichtinval en een bijzondere sfeer. 

Opdrachtgever van het Augustinianum is stichting Carmelcollege in Hengelo. Het was aan Van Wijnen Rosmalen om de school te bouwen die past bij de sportieve en culturele ambities van Augustinianum. Om onder de duizend leerlingen het saamhorigheidsgevoel te borgen, is gekozen voor een atrium dat bij uitvoeringen en evenementen ruimte biedt voor alle leerlingen. Verder is de inrichting geheel afgestemd op het creatieve onderwijs binnen Augustinianum. Dit resulteert in een goed uitgeruste sporthal, leerlandschap, theaterzaal, terras en binnen- en buitenpodium. Maarten de Veth, rector van het Augustinianum, is tevreden: “Hiermee zijn al onze wensen vervuld.”

Augustinianum

Het glas-in-lood beschermen
“In mei 2016 kregen we de opdracht”, vertelt Marcel Claassen, uitvoerder bij Van Wijnen. “Toen ik hoorde dat het glas-in-lood moest worden overgeplaatst, hebben we dit meteen in veiligheid gesteld. Vervolgens hebben we de planning gemaakt, het terrein uitgezet, gefundeerd en het prefab betoncasco geplaatst.” Claassen wordt beloond voor zijn vooruitziende blik. Alle glaselementen bereiken onbeschadigd hun nieuwe bestemming.

Bijzonder detail is de prefab betonnen plint waarin subtiel de A’s van Augustinianum zijn verwerkt. Wie tussen het oude en nieuwe schoolgebouw instaat, ziet dat de A’s in beide gebouwen precies hetzelfde zijn. Ook aan de binnenzijde van de school is veel beton in het zicht gebleven. Claassen: “Schoon beton vergt speciale aandacht in de ontwerp- en uitvoeringsfase, omdat het tegelijkertijd constructie- en afbouwmateriaal is.”

Werken aan het atrium
De bouw van het atrium is een uitdaging op zich. De ruimte is groot en hoog. Om deze te voorzien van een houten akoestisch plafond wordt een volumesteiger ingezet. “Het werk vroeg om een zorgvuldige aanpak”, vertelt Claassen. “De aanleg van een houten plafond is precies werk. Akoestisch materiaal is kwetsbaar en moet voorzichtig behandeld worden.”

Geluidsisolatie
De gymzaal bevindt zich op de eerste verdieping en is nagenoeg losgekoppeld van het geheel. Deze is complex vanwege de afwijkende constructie en de geluidswerende voorzieningen. Claassen: “Dankzij geïsoleerde, geluiddempende platen voldoet de geluidsoverdracht aan de gestelde norm.”

Augustinianum

Verwarming en koeling van het schoolgebouw gebeuren door een warmte- en koudeopslag. De installaties hiervoor staan bovenop de kunststof dakbedekking. Vanaf hier lopen buizen tachtig meter de grond in om de school te voorzien van een constante temperatuur. De energie voor de installaties wordt geleverd door zonnepanelen. Voor het maximale rendement is ook de luchtdichtheid van het gebouw belangrijk. Claassen: “Hiervoor hebben we extra aandacht besteed aan de afdichting van naden en doorvoeren.” Bij de start van het schooljaar 2017/2018 is het Augustinianum in gebruik genomen.


‘Elke vierkante centimeter lek is er één teveel’
Het Augustinianum College in Eindhoven, een passief gebouw, werd eerder deze zomer opgeleverd en is inmiddels in gebruik genomen. Innoceal zorgde er voor de luchtdichting, zowel met advies als in de uitvoering, maakt managing director Jim Wuyts duidelijk.

“We engageerden ons voor honderd procent om de qv;10-eis van 0,15 te behalen en al in het voortraject hebben we advies uitgebracht over hoe die te bereiken. Daarbij hebben we het gebouw samen met Van Wijnen tot op detailniveau bekeken en gesproken over de impact van materialen en bouwtechnieken op de luchtdichtheid.” Het adviseren ging ook tijdens de bouw door, zegt Wuyts, waarbij ook de onderaannemers zijn betrokken. Het bedrijf ging vervolgens zelf aan de slag om alle bouwknopen te dichten. “Dat betekende het aanpakken van alle aansluitingen in de gebouwschil. Daarbij bekeken we voor elke aansluiting welk materiaal het meest effectief is. Hier hebben we een flexibel purschuim met een hoge akoestische waarde gebruikt, waarover we lucht- en dampdichte coatings en folies aanbrachten. Tijdens het hele proces zijn we alle betrokken partijen blijven informeren, gebruikmakend van onder andere infoborden en toolboxmeetings. Alles draait daarin om bewustwording en oplettendheid, met als uitgangspunt dat elke vierkante centimeter lek er uiteindelijk één teveel is.”

Nadat de werkzaamheden waren uitgevoerd, vertelt Wuyts, werd er op vraag van Innoceal door een onafhankelijke partij een tussentijdse blowerdoortest uitgevoerd en werden overblijvende lekkages opgespoord. “Daaruit bleek dat we niet enkel onder de gestelde eis zaten, maar ook dat het resultaat nog verder verbeterd kon worden door er in de afwerkingsfase de nodige aandacht aan te geven. Voor de aannemer betekende dit een geruststelling nog voor het gebouw helemaal af was.”


Bouwinfo

Opdrachtgever Stichting Carmelcollege, Hengelo
Ontwerp architectenbureau En/En, Eindhoven en Studio Leon Thier, Den Haag
Uitvoerder Van Wijnen, Rosmalen
E- en W-installaties ENGIE, Oisterwijk
Bouwperiode juni 2016 – augustus 2017
Bouwsom € 11 miljoen

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Van Wijnen

Augustinianum